Sculptra - Lægefaglig Service

Gå til indhold

Hoved menu:

Sculptra

Information

Klient - information

Hudforyngelse (rejuvenation) med  
Sculptra

(langvarigt ansigtsløft uden kniv )                                                                                                                                                                                                                   

Udskriv siden

 © 2013 Vibeke Kassis


Den aktive substans i Sculptra er Poly – L –  Laktat ( mælkesyre ). Mælkesyre dannes bl.a. i vores muskler hele tiden og er således en naturlig substans i mennesker. Det har været brugt i mere end 30 år på forskellige måder, f.eks. som kirurgisk trådmateriale. Det er bl.a. godkendt til at genoprette hulheder i huden (lipoatrofi) ved forskellige sygdomme. -  Ofte fokuserer, man på kirurgi  ( ansigtsløft  med kniv )  til udstramning af tynd, løs, ældet, solskadet hud eller med indsprøjtning med bindevævsstoffer i den løse degenererede hud, indsprøjtning af de såkaldte  " fillers " ( enten Restylaner eller  noget af personens eget fedt, såkaldt autolog fedttransplantation ). Restylaner og lignende stoffer er også substanser, som du har i dit bindevæv, men disse "fillers" holder kun 6-8 måneder. Fedtet som "filler" holder noget længere, men denne operation er ofte omstændelig og usikker ( fedtcellernes levedygtighed og resultatets udseende med synlige uregelmæssigheder i huden) . Ingen af metoderne er varige, idet der er en naturlig udskiftning af de levende hud-og bindevævsceller. – I de senere år er det nu også i Danmark blevet kendt og populært direkte at stimulere hudens bindevævsdannende celler med en naturlig substans (mælkesyre)  og hermed øge  hudens bindevævsmængde, give huden en gradvis tykkere, naturlig og langvarig struktur, der strammer huden op, som den var, da du var yngre. Efter nogle måneder ses en formindskning eller udretning af linier, rynker og folder i huden.
Denne metode til langvarig hudforyngelse (ansigtløft uden kniv ) har været populær og anvendt udbredt i verden  i mere end 20 år. Ja, Sculptras  resulterende øgede og naturlige bindevævsfylde med dit eget kollagen strammer huden regelmæssigt op, således at hudens rynker, folder, ar og indsunkne områder bliver mindre synlige, der sker både en indre og en ydre langvarig og behagelig foryngelse. Det er således dit eget bindevæv dannet på behandlingsstedet, som kommer til at  fylde, gøre din hud yngre igen med en naturlig hudfortykkelsesstruktur, fylde, som strammer huden op. Denne effekt holder i flere år, og den vil da med få sjældne behandlinger ( touch up ) kunne holde din hudforyngelse ved lige.

Virkningsmekanisme:
Når Sculptra placeres dybt i hudens bindevæv i kontakt med  bindevævsdannende celler, får  Sculptra cellerne til at yde mere og danne flere bindevævsstrukturer, f.eks. kollagen. Denne proces tager tid og kræver ofte flere behandlinger. Til gengæld holder denne form for hudforyngelse i 3- 5 år efter en færdig behandlingsserie.

Metode:
Efter grundig afrensning af huden indsprøjtes under sterile forhold en  lille mængde fortyndet opslemmet Sculptra flere steder dybt i huden med en lille tynd nål. Der lægges et  væskedepot med Sculptra  dybt i og under huden eller der lægges under delvis  tilbagetrækning af nålen en lille mængde af Sculptra, som en streg i en tynd nåletunnel dybt i huden og under denne. Du kan af og til mærke lidt spænding i huden. Dette gentages flere steder, ofte i den underste del af ansigtet.

Hvor mange behandlinger og hvor ofte:
Du skal regne med , at der kræves flere behandlinger, afhængig af , hvor løs huden er. Sædvanligvis er 2- 3 behandlingsdele med 3-4 uger i mellem ikke ualmindeligt. Du begynder først at kunne se et overfladeresultat 3-4 mdr. efter den sidste behandlingsdel ,og der vil være maximal effekt at se efter 8-10 mdr. Herefter holder virkningen i nogle år.

Hvorlænge holder behandlingsresultatet:
Efter en færdig behandlingsserie holder  virkningen ofte i  5 år  (væsentligt afhængig af din livsstil og dine livsvilkår ). Undervejs ( efter 1-2 år og senere)  kan man evt. give en "touch up" ( lettere Sculptrabehandling )  for at holde virkningen på sit optimale opstrammede og fortykkede niveau.

Hvem kan ikke få Sculptra:
Hvis du har allergi for bedøvelsesmidler (lidokain/xylokain) - du kan dog få Sculptra uden bedøvelsesmiddel - ; manitol (sukkerart) allergi set hos 0,05% – Hvis du er i  blodfortyndende behandling, er gravid, ammende. Du skal vente til 6 måneder efter, at du har sluttet behandling med Isotretinointabletter (acnemiddel) og 2 år  efter, at du er ophørt med systemisk (tabl.) af binyrebarkhormon. Du må ikke være i behandling med medicin eller kosttilskud, som kan nedbryde bindevæv.  Du må ikke have infektion, sår, udslet eller hudirritation i det område, som skal behandles.

Bivirkninger:
Som følge af nålens gennemtrængning af hudoverfladen, kan der komme kortvarig ømhed, hævelse, rødme i et par dage, i lidt længere tid  kan ses misfarvning fra hudblødning, blå mærker. Især hos mørklødede personer, kan der ses, oftest forbigående, pigmentfejl ( 3-6 måneder). Der kan komme kortvarig hovedpine og ømhed i tyggemusklerne. Under behandlingen kan bedøvelsesmidlet give uro i øjet og eller en lidt hængende mundvig. Disse tegn vil være kortvarigt forbigående ( ½-1 time ).
Om Sculptra ikke fordeles godt nok (daglig grundig massering af den behandlede hud i mindst en måned)
efter hver behandling, kan der i sjældne tilfælde efter nogen tid (ofte måneder) føles små "korn" eller "knuder",
som er indkapslet Sculptra (mælkesyreforbindelse). De er oftest ikke synlige, ikke farlige og de forsvinder efter måneder til et par år.

Efterbehandling:
For at få god kontakt mellem Sculptra og hudens bindevævsdannende celler til stimulation af disse er det vigtigt, at du efter en behandling med Sculptra grundigt med en fed ren creme og med nyvaskede hænder  masserer de behandlede områder, mindst 2 gange dagligt i de første 20 dage og 1 gang dagligt i de følgende 10 dage. Hvis du  mærker blot et lille "korn" og/eller en blød masse, dér, hvor du masserer, skal du trykke og massere det ( evt. med fingre både uden og  inden for på kinden i munden) det ud indtil det er uføleligt, væk !  Det er ikke farligt.

Bemærk !
Hævelsen (vandfylden) umiddelbart efter behandlingen forsvinder i løbet af den første uge – du ser så ud som før behandlingen – herefter fortsætter stimuleringen af dine egne bindevævsceller til dannelse af  kollagen (bindevæv ) til opbygning af din hudtykkelse og opstramningen. Du er ofte pæn lige efter en behandlingsdel og vil vanligvis kunne fortsætte dit arbejde.

Genopbygningen fra Sculptra  sker langsomt og gradvist. Der vil gå mindst 12 uger efter den seneste behandling,  før du kan se begyndende virkning ! Efter 8-10 mdr.,  når der er max. virkning, holder resultatet i op til 5 år.

Man kan først give samtykke til behandlingen efter udløbet af betænkningstiden ( 1 uge).


Du er velkommen til at medbringe en bisidder, når du skal modtage den mundtlige information om behandlinger og metoder   -

Klientaccept:

Jeg, som klient/patient, har fået udførlig information om hvordan en behandling
       med Sculptra går til
Jeg har fået tilfredsstillende svar på alle mine spørgsmål.
Jeg har svaret oprigtigt på spørgsmål om min helbredstilstand
Jeg er parat til at følge råd og anbefalinger fra den behandlende
      specialiserede sundhedsperson.
Jeg accepterer hermed, at lade mig behandle med Sculptra. -  
Jeg accepterer også at behandlingen dokumenteres med foto og at disse bliver i digital form.     

 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu